web analytics

Ubat Sakit Lutut Tradisional, Farmasi & Makanan Sunnah

Ubat Sakit Lutut Tradisional, Farmasi & Makanan Sunnah

Ubat Sakit Lutut Tradisional, Farmasi & Makanan Sunnah

Ubat sakit lutut tradisional, farmasi dan makanan sunnah – jom kita tinjau bersama: kenapa yang tradisional terabai dan betulkah yang terbitan makanan sunnah bagus? Bila dah faham, kebaikannya akan menyusul, insya Allah. Ubat sakit lutut tradisional, farmasi dan makanan sunnah (sesuai di rujuk sebagai supplement makanan sunnah) mempunyai satu matlamat yang sama iaitu untuk penyembuhan. Namun, jika ditinjau dari sudut lain, ubat farmasi memang diasaskan untuk mengaut keuntungan (anda boleh layari internet tentang perkara ini). Supplement makanan sunnah juga untuk keuntungan, mungkin berganda-ganda macam ubat farmasi. Yang untuk keuntungan terkecil ialah ubat tradisional – jika hanya beritahu petua saja; jelas pemberitahunya tak ada untung sama sekali; jika adapun hanya setakat secawan kopi atau teh dan seketul dua kuih ketika berbual tentang perkara itu.

Untuk makluman, ubat farmasi di sini termasuk juga ubat yang diperolehi di klinik atau hospital. Nama dan jenis ubatnya banyak macam. Anda boleh ketahuinya di internet. Penjelasan tentang kesan sampingannyapun ada dilengkapkan bersama.

ubat sakit lutut tradisional

Ubat tradisional pula merujuk kepada ubat daripada bahan semulajadi sebagaimana yang dipesakai daripada orang tua-tua terdahulu ataupun ringkasnya daripada nenek moyang. Khusus kepada masalah sakit lutut, ini ada 3 jenis bahan yang boleh diambil manfaat:-

  • halia: tumbuk dan param ke lutut yang sedang sakit sehingga ianya kering, insya Allah sakit akan beransur reda
  • minyak zaitun yang warnanya kehijauan: minum sesudu pagi dan dua sudu sebelum tidur malam. Amalkan dalam masa seminggu
  • habbatus sauda: secamca waktu sarapan pagi dan secamca malam – eloknya atur lebih kurang 12 jam selang masanya. Atau untuk mudahnya, beli minyak habbatus sauda yang bentuk kapsul atau softgel, telan sebiji pagi dan sebiji malam. – jika dah agak OK sakit lutut tu, berhenti ataupun kurangkan dosnya sebab ada mudaratnya.
ciri sakit lutut teruk yang ubat sakit lutut tradisional tak dapat atasi

ciri-ciri sakit lutut pada tahap teruk

Begitu jugalah halnya dengan penggunaan minyak kayu putih atau rebusan sayur bendi dengan cara yang betul akan banyak membantu mengurangkan kesakitan yang dideritai. Jika TAK SATUPUN cara tersebut tadi berkesan, itu bermakna lutut anda dah berada pada tahap teruk (sila rujuk gambar itu).

Semua bahan yang dinyatakan tadi dan juga yang dalam rujukan ini (sila klik atau sentuh perkataan itu – muga-muga laman sesawang itu masih aktif) ialah ubat tradisional yang asli – menggunakan bahan semulajadi tanpa campuran apa-apa! Yang dah dicampur dengan berbagai ramuan atau bahan bersteroid, tujuannya untuk menonjolkan keberkesanan segera, tidak tergulung dalam kategori ubat sakit lutut tradisional. Begitu jugalah halnya tentang makjun.

Jika anda googleubat sakit lutut tradisional” pada halaman 1 & 2, hanya satu saja laman sesawang yang benar-benar berkaitan dengan ubat tradisional. Yang lainnya, semua berkaitan dengan nak jual ubat komersil – supplement atau herba. Ini menonjolkan fakta bahawa ubat sakit lutut tradisional:-

  • tak banyak macamnya
  • tidak mendapat pasaran yang baik dan untungpun sikit sangat
  • masyarakat kita tidak berminat dengan ubat cara tradisional ataupun mereka dah gelap mata dengan ubat moden dan ubat komersil – sesuai dengan peredaran masa, ubat sakit lutut tradisional akan ditelan masa

ubat sakit lutut komersil

Ubat sakit lutut tradisional sebenarnya tak sama dengan ubat terbitan komersil berjenama yang banyak di pasaran ketika ini – kebanyakannya harus dibeli melalui ejen jualan langsung. Ada juga yang menganggapnya supplement atau herba. Ubat yang sebegini kebanyakannya lengkap dengan kelulusan pihak kementerian. Ubat jenis inilah sebenarnya PESAING ubat tradisional dan ubat farmasi.

Dalam banyak hal, mudarat yang bakal timbul kemudiannya tidak dipaparkan sama sekali. Tegasnya, tiada ujikaji berstatistik melibatkan pengguna (yakni pesakit) untuk sesuatu tempoh masa dilakukan – ertinya matlamat pembuat ialah buat asal jadi dan boleh jual, dapat untung! Mereka tidak prihatin tentang kesihatan pengguna. Sepatutnya ubat yang ada kelulusan pihak kementerian mempunyai maklumat lengkap tentang kesan sampingan ubat berkenaan. Bagusnya ubat doktor atau farmasi pula ialah kesan sampingan ubat boleh diketahui melalui berbagai sumber, termasuk bertanya terus kepada doktor yang merawat. Dalam hal ini, mereka jujur!

Ubat komersil ikut ceritanya, semua bagus. Fakta yang amat perlu dicungkil daripada penjual atau pengedar ubat berkenaan ialah: apa akan jadi jika dah tak sakit, berhenti guna ubat atau supplement tu, sakit balik tak? Jika tegasnya tak sakit balik, itu betul-betul UBAT BAGUS! Jika jawabannya sakit semula atau sakit sikit-sikit ataupun tak pasti, lebih baik lupakan saja sebab ianya semacam juga dengan ubat farmasi – perlu terus bertaguk jika tak nak sakit. Kita seboleh-bolehnya tak nak ubat yang begitu! Betul tak?

ubat sakit lutut makanan sunnah

Sekarang ini, banyak pengeluar ubat berjenama yang menggunakan perkataan makanan sunnah. Ubat atau supplement sakit lutut yang ini mengambil sempena beberapa ramuan makanan sunnah. Secara amnya, ada yang terbuat daripada campuran belasan ramuan; malah ada juga yang puluhan ramuan; dan dikaitkan dengan perkataan makanan sunnah. Ini sedang hebat diiklankan. Anda harus berhati-hati tentang perkara yang begini sebab setiap jenis ramuan mengandungi beberapa sebatian aktif semulajadi. Jika makannya berasingan tak jadi masalah – ianya tergulung dalam kategori ubat tradisional semulajadi juga. Yang gabungan beberapa ramuan, itu yang membimbangkan – lebih-lebih lagi jika pengambilannya secara berterusan.

Ketahuilah bahawa ada di antara sebatian aktif sesuatu makanan akan segera bertindak balas sebaik saja tercampur dengan sebatian tertentu daripada makanan lain. Ini akan mendatangkan mudarat kepada pemakan supplement berkenaan. Kita ambil contoh kurma dan habbatus sauda – kedua-duanya dihebahkan banyak kebaikan untuk kesihatan. Anda boleh layari internet tentang itu. Persoalannya: apakah cuka kurma yang dicampur dengan habbatus sauda mendatangkan kebaikan dari segi kesihatan? Setahu saya, tidak ada pula Rasul kita kata kedua-dua bahan itu bila dicampur boleh jadi ubat. Sekiranya ada hadis yang menegaskan begitu, bermakna itu bukan Rasul kita yang kata! Yang ahli hadis, perlu tapis yang ini!

Faktanya begini: sebarang cuka rasanya masam. Sesuatu yang masam, kandungan asidnya tinggi. Walaupun ianya dicampurkan dengan habbatus sauda – diketahui ramai ianya berkhasiat untuk kesihatan (sila klik atau sentuh ungkapan berwarna itu jika anda nak tahu kandungan sebatiannya), rasanya tetap masam – ertinya campuran itu berasid. Mereka yang bermasalah kandungan asid tinggi dalam badan; sebagaimana pesakit lutut, gastrik, pedih ulu hati pijar naik ke atas, gout, sakit-sakit sendi dan kanser; bila minum campuran ini positif akan beransur menderita. Tak percaya, sila cuba! Tegasnya, walaupun ianya terhasil daripada ramuan sebilangan makanan sunnah, belum tentu ianya mendatangkan kebaikan kepada penggunanya.

Satu masalah lagi tentang bahan makanan sunnah ialah sukatan makannya. Kita ambil contoh habbatus sauda, ianya sesuai untuk mengurangkan masalah sakit lutut dan sakit sendi. Khusus kepada minyak habbatus sauda berbentuk softgel, ada yang mengesyorkan satu atau dua biji sekali pagi dan sekali petang dan ada pula yang kata sebiji sekali tiga kali sehari. Ada pula yang aturkan 2 biji lepas sarapan. Nampak gayanya, sukatan-sukatan itu hanyalah suatu syor daripada pihak pembuat – lain jenama lainlah aturan makannya. Ianya tanpa kajian saintifik melibat pengguna sebenar. Sila ambil perhatian bahawa:-

  • kesan sampingannya ialah terganggunya pembekuan darah bila luka – ertinya, darah akan meleleh berminit-minit lamanya, payah nak berhenti
  • tak lama lepas telan softgel, terasa pula pening kepala – itu kesan terlebih ubat (overdose)

Yang membimbangkan pula ialah entah-entah ada bahan tambahan lain kerana pihak pembuat berlawan-lawan supaya lebih laris. Produk yang cepat memberi kesan, itu yang jadi pilihan ramai. Kesan disebaliknya, ramai yang terlepas pandang. Ini juga berlaku untuk ubat farmasi. Nasihat saya, berhati-hatilah! Sekali tersilap langkah, menderita hingga ke akhir hayat kerana terganggunya sistem badan oleh ubat atau supplement secara beransur-ansur setelah sekian lama masa berlalu. Tiada cara untuk memulihkan kesihatan seperti asal yakni sebelum menelan ubat berkenaan.

Semuga semua penjelasan yang saya utarakan tadi boleh anda ambil manfaat. Anda bebas untuk memilih ubat dan rawatan sakit lutut yang bersesuaian. Untuk anda yang sedang sakit lutut pada tahap teruk tapi masih boleh berjalan, jika boleh, elakkanlah kaedah pembedahan sebab jika tersilap buat, anda akan menderita dan tak boleh berjalan selamanya – ibadah jadi tak sempurna dan banyak yang akan terabai! Pihak yang membedah akan lepas tangan walaupun dia seorang doktor pakar! Banyak yang dah terjadi begitu. Yang bernasib baik, harus bersyukur banyak-banyak! Ramai yang dah mengalami. Yang elokpun hanya untuk beberapa bulan saja, timbul masalah juga kemudiannya.

Untuk anda yang berminat ataupun nak cuba-cuba berubat sakit lutut selain kaedah perubatan moden dan ubat farmasi, saya pelawa anda untuk datang berubat dengan cara kami. Sebelum itu, eloklah cuba fahami dulu kaedah alternatif rawatan sakit lutut kami ini (sila klik atau sentuh ungkapan yang berwarna itu). Kami tak guna sebarang ubat, hanya air! Sila ambil perhatian: kami tak janji apa-apa. Jika anda sembuh, itu rahmat Allah untuk anda – segera dirikan solat sunat syukur 2 rakaat!

 

XML Sitemap · Disclaimer · Privacy Policy · Terms Of Use
© Hak Cipta Terpelihara 2014 - 2024 · Pusat Rawatan Alternatif Dr Rasid & Nazar – Perubatan Islam Tanpa Ubat ·