web analytics

Ubat Pening Kepala Punca Pening Kepala Kian Teruk

Ubat Pening Kepala Punca Pening Kepala Kian Teruk

Ubat Punca Pening Kepala Kian Teruk

Ubat pening kepala ialah punca pening kepala jadi kian teruk. Anda setuju tak? Agak sukar dipercayai ‘kan? Jika anda seorang penderita pening kepala, perasankah anda bahawa lepas makan ubat pening kepala, beberapa jam kemudian sakitnya mula terasa semula. Setelah masa berlalu agak lama, pening kepala yang anda rasai makin berat tak boleh tahan pula walaupun makan ubat. Apa yang terjadi sebenarnya?

Ubat pening kepala ada bermacam-macam, baik yang perubatan moden mahupun yang tradisional, juga yang perubatan alternatif dan bekam. Fakta yang agak tak boleh disangkal ialah ramai di kalangan kita sentiasa bertaguk dengan ubat klinik atau hospital. Macam-macam cuba tapi tak baik-baik juga, malah jadi tambah berat tak tertahan! Itu yang saya kata ubat puncanya!

Jika kita layari internet, terdapat bermacam hujah tentang punca pening kepala, malah istilahnyapun mengelirukan. Secara ringkas, punca pening kepala boleh dibahagi kepada dua iaitu:-

  • faktor dalaman – ada penyakit dalam diri
  • faktor luaran – pengambilan ubat atau kekurangan sesuatu yang biasanya ada; contohnya kurang makan, kurang air, kurang tidur atau ketageh sesuatu

Faktor luaran, selain kesan sampingan ubat, mudah diatasi, asal saja kita tahu apa masalahnya (perkaranya). Faktor dalaman pula tidak semudah yang disangka, lebih-lebih lagi jika ianya berkaitan dengan sihir atau jin. Oleh itu, kita perlu tahu apa penyakit dan penyebabnya. Kebanyakan penyakit pula tak mudah diubati atau belum jumpa ubat penyembuhnya. Keadaan inilah yang menjadikan penderita pening kepala terus bermasalah tanpa penyelesaian – asyik telan ubat terus menerus walaupun seluruh badan rasa makin lesu atau terpaksa jumpa pakar sakit jiwa kemudiannya.

Dalam Islam ada diberitahu bahawa segala penyakit berpunca daripada perut – amat disarankan supaya makan tidak terlalu kenyang dan minum tidak sampai terdengeh-dengeh. Kita pula tak ambil kisah atau tak nak ambil tahu langsung tentang kesan makan minum berlebihan atau kita sedia berlapar ketika rasa lapar. Ketahuilah bahawa kesan berlapar atau mengisi perut berlebihan, samada makan atau minum, merosakkan sistem penghadaman kita secara perlahan. Bila kerap begitu, sakit angin gastrik akan muncul diikuti pula dengan pedih ulu hati pijar naik ke atas dan sesak nafas serta kembung melampau diikuti dengan gangguan buang air besar – kesemua keadaan yang begini memang menokok paras toksik dalam badan. Ini menggangu perjalanan darah dalam badan – yang mudah terasa pada kita ialah sentiasa rasa pening kepala. Akibat yang tak boleh dielakkan ialah kandungan asid dalam badan jadi kian pekat – kemudian ianya mengundang sakit gout, sakit sendi, kanser dan berbagai lagi.

Bagi anda yang masih muda dan sihat, eloklah ambil perhatian tentang penerangan dan fakta yang saya paparkan tadi supaya sentiasa segar dan nyah ubat – hidup ceria selalu serta boleh menjalankan tugas harian secara produktif dan kurang masalah penyakit moden.

Semuga kunjungan anda ke halaman ini ada manfaat yang positif. Untuk maklumat secara terperinci tentang ubat pening kepala dan puncanya, sila sentuh atau klik ini: ubat pening kepala dan punca pening kepala.

XML Sitemap · Disclaimer · Privacy Policy · Terms Of Use
© Hak Cipta Terpelihara 2014 - 2024 · Pusat Rawatan Alternatif Dr Rasid & Nazar – Perubatan Islam Tanpa Ubat ·